Sunday, November 20, 2011

kerana facebook...

hmmph x tau nk cter macam mne..

1st story

blew kite gambar2 owng kt fb yg x pakai tudung.. kite dapat dose, so kalo setiap kali ak scroll home aku.. bape byak dose ak dpt dalam 1 hari??
dalam 1 minit ak hmpir 3~4x.. dalam mase 5 jam facebook.
pikir la bpe bnyak.. hukum melihat aurat perempuan adalah HARAM.


2nd story

Aku pun join facebook jugak. So ramailah kawan2 lama yang aku jumpa dan beramah mesra. Tapi lama kelamaan aku mula perasan yang facebook ni dah jadi tempat orang menunjuk-nunjuk pencapaian mereka. Kalau yang pegi oversea tu kalut nak tunjuk tempat mana dia pergi. Ada yang cerita pasal kemegahan diri. Aku rasa malu la sikit sebab ramai kawan-kawan dah tak malu-malu menunjuk-nunjuk perihal kehebatan masing2, aku jdi tukang melihat dan membace je ape downg post

3rd story

aku da byk bace owng maki2 sesame islam, bergadoh.. dan sbgai nyer..
blew ak masuk utk meleraikan.. aku pun kne..
mmg x tringin utk masuk cmpor..tp blew da bace status yg meyakitkan hati.. dri home ak sndri.. ak pn geram..
nak bergaduh bley.. tp jgn law post2 kat wall smpai nk bgitau sume owng.. kan bley settle kn in personal..
blew owng len bace pn bley marah..

4th story

blew kite slalu on9, dan mule bertegur slalu dgn owng yg slalu kite chat.. sedikit sbnyak dowg mesti ade sakitkan ati kite.. kite pn ade jugak sakitkan ati downg.. walaupun itu sbgai gurauan...
pnah blaku pada bestfrenku sendiri.. ni antra sbb ak out dri facebook.. ak x nak carik gado atau menykitkan ati owngl len..

5th story

Ada member ni pulak putus cinta. Satu dunia dia nak bagi tau dia putus cinta dengan ayat2 pra sedar dye..
naek meluat ak tgk.. smpai nk bunuh diri la.. ape ni? mne letak nye agame?

jadi dari sini ak mengambil keputusan utk keluar dari facebook.. jauh dari dunia hayalan =) terbang jauh.. dari kwan2.. bukn disebb kn dendam atau benci.. sebb ak syg kwn2 ak.. ak x nak lukakan ati downg.. =)
aku masih ade blog ni utk luah kan sgalenye =)

Monday, November 7, 2011

bersyukur la akan diri kite seadanye..



hari ni 7 november 2011, selepas tolong ayah dan ibu ku di ladang
kami berhenti sembhyg dan mkan tghari..
ayah & ibu ku pergi dlu k masjd.. aku pergi kedai mkn.
kerane gastricku semakin mnjadi
aku terlihat seowng, lelaki yg kurang upaye..
sedang membantu ibu nye..
mate ku mule berair melihatnye.
penglihatan ku tertumpu pada dirinye dri awal hingge akhir.
ku melihat gelagat nye membuat kje.


hmmphh.. blew aku meliha owng OKU di hadapanku..
ak lemah.. dan ak sedeh tgk dy.. cam mne mase depan dy nnt.
ak + sedeh blew tgk diri ak sndri..
sebb ak x pnah bersyukur dgn pemberian nye pada diri ku

kdang2 ak berfikir yg knpe ak ni x dilahrikn hensem, mcam owng len
yg sedia ade hensemm.. ckup sgale2nye
dan ak slalu berfikir knpe la ak xdilahir kn kaye...
utk ak teruskn impian business ak..

walaupn dy macam ni.. dy tetap terus kn idup dy..
bukan dy nk utk lahir sebegini..
dan ak ngaku.. dri nye lebih baek dri ku..
dy cekal dalam menempuh hari2 dy..
dy tetap tolong mak ayah dy dekat kedai.
walaupn keje yg dibuat lambat..
walaupn keje yg dibuat byk ksilapnnya..
tp keikhlasan ati nye.. jelas dri air mukenye

knpe ak yg diberi tubuh yg sihat sukar utk bntu ibu ku??
sukar utk membantu ayah ku??
entry kali ni mengharapkan aku sedar..
yg ade owng jauh lebih sukar dri aku.

ak diberikan bilik yg bsar dri ayah ibuku..
ckup sgale2nye.. wireless, aircond, water heater, tv, kipas ciling, kipas bwah
duit blanje, meje bljar sndri, laptop, deskstop dan ak juge di beri kan kerete...
tp knpe? . . . . . . . . . . . .
knpe? . . . . . .
knape ak susah utk berikn ape yg ibu dan ayah ku mahu kn??
knpe ak x bersyukur dgn ape yg ak dpt?
knpe perlu ak lawan kate2 ibu & ayh ku?

yaAllah bwa la dri ku kejalanMu..
berikan la ak rohani dan jasmani yg baek..
utk selamenye.. aku berjanji padamu yaAllah..
akn ku ubah sikap burukku.. akn ku jdi insan yg bergune..
akn ku bantu owng yg sebekekurangan ini



yaAllah ak memohon keampunan kepada Mu..
maaf kan ku, ya Tuhanku..

Sunday, November 6, 2011

Rahsia Lelaki Mengikut 4 unsur





Wall Photos
Rahsia Lelaki Mengikut 4 unsur

(1) Tanah = anak pertama, anak kelima, anak kesembilan
(2) Air = anak kedua, anak keenam, anak kesepuluh
(3) Api = anak ketiga, anak ketujuh, anak kesebelas
(4) Angin = anak keempat, anak kelapan, anak keduabelas

TANAH
Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar,disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.

AIR
Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.

(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH)
Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.

API
Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.

(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.

ANGIN
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura.

(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana.

** Kenyataan di atas hanyalah kajian teori ahli falsafah

Saturday, November 5, 2011

Cara Atas Mengumpat

Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada orang lain.Rasulullah S.A. W. menjelaskan mengenai mengumpat separti sabda nya bermaksud "Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya" (Hadis Riwayat Muslim)Mengumpat berlaku sama ada disedari atau tidak.

Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan Biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui oleh orang yang mendengarnya.Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ia Disamakan seperti memakan daging saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri.Dosa mengumpat bukan saja besar, malah antara dosa yang tidak akan diampunkan oleh Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat.

Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan.Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasannya diakhirat.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya."Dan sesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia Tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan dosa. Hakikat inilah perlu direnungkan oleh semua.Mengumpat dan mencari kesalahan orang lain akan mendedahkan diri pelakunya diperlakukan perkara yang sama oleh orang lain.

Allah akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan keburukan pada dirinya.
Sabda Rasulullah S.A.W. "wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslim, dan jangan lah kamu mengintip-intip keaibannya. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaibannya,dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri" (Hadis riwayat Abu Daud)



Imam al-Ghazali ada menyebut 6 perkara yang mendorong seseorang itu mengumpat:

Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam
Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang
Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah
Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat
Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain
Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong kerana memandang rendah orang lain.

3 cara henti sifat mengumpat :


Sehubungan itu, Imam al-Ghazali menyarankan perkara yang wajib kita ikuti untuk menghentikan sikap suka mengumpat, antaranya ialah:

Harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa besar
Sedar dan membetulkan kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang
Hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.

10 Tips Menjaga Handphone

Dalam handphone banyak privacy data yang kita simpan sampaikan kalau di beri pilihan antara handphone dengan maklumat peribadi, mesti kita pilih maklumat peribadi kn? So di sini ada tip-tip berguna :

1. Jika anda mempunyai kad SIM baru, maka anda hendaklah mendaftarkannya terlebih dahulu.


2. Aktifkan fungsi keselamatan seperti PIN code atau code PhoneLock sebelum akses handphone. Langkah ini untuk menjaga handphone anda dari diakses oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.



3. Aktifkan fungsi Keypad Lock secara automatik, ini bagi mengelak anda tertekan butang Call secara tidak sengaja.
4. Selalu cas handphone apabila bateri hampir habis atau betul-betul habis. Jika andamengecas handphone sebelum bateri habis sepenuhnya, ini menyebabkan bateri handphone anda cepat rosak.


5. Gunakanlah bateri original dan berkualiti. Selain daripada menjaga handphone agar tetap sihat ia juga turut menjaga bateri agar tahan lama.


6. Jika anda sering meletakkan handphone anda di merata tempat, ubahlah tabiat anda sekarang. Ini kerana ia boleh merosakkan kerangka handphone jika tidak sengaja terpijak atau terduduk atas handphone tersebut. Anda juga boleh gunakan sarung handphone untuk melindunginya.


7. Jika handphone anda kelihatan kotor, bersihkan ia dengan menggunakan kain lembut. Jangan gunakan air untuk membersihkannya agar dapat menjaga komponen handphone dari rosak.


8. Letakkan handphone anda di tempat yang mempunyai suhu normal supaya komponen handphone anda tidak berlaku pengewapan.


9. Jika anda merasakan suhu handphone terlalu panas setelah anda menggunakannya, anda dinasihatkan mematikan handphone tersebut bagi menjaga komponen handphone tersebut agar tidak mudah rosak.


10. Jangan sengaja atau tidaksengaja jatuhkan, baling atau dekatkan handphone anda dengan api, atau membiarkan terdedah kepada terik cahaya matahari seperti meninggalannya di dalam kereta. Ini juga bagi mengelakkan dari handphone anda dicuri serta kerosakan pada kereta anda itu sendiri.

Cara Nak Bezakan Handphone Original Dan AP Set

Ada segelintir masyarakat di sana tidak tahu nak bezakan HP Ori dan AP set. Ok tak pe, kat sini ak perjelaskan macam mana nak bezakan HP yang ade kat Malaysia ni.

Original Set

* Pengedar rasmi Nokia adalah Zitron, Avaxx dan i-Mobile.
* Pengedar rasmi Sony Ericsson adalah T-Choice, Grandtech, Midlands dan Thorus.
* First Mobile Group (FMG) adalah pengedar utama telefon bimbit Samsung.
* FMG memberikan warranty selama 18 bulan.
* Pengedar rasmi Motorola adalah Satellite Technics, Zitron dan MDM.
* Pengedar rasmi Siemens adalah Zitron dan FMG.
* Pengedar rasmi Panasonic adalah Zitron.
* Pengedar rasmi LG’s adalah Zitron.
* Anda boleh servis telefon bimbit anda di mana-mana pusat servis.
(Nokia Professional Centre, Sony Ericsson Certified Service Centres, etc)
* 1 tahun warranty termasuk charger, bateri dan handsfree.
* Alat ganti tulen digunakan ketika membaiki telefon yang rosak.


AP Set

* Maksud AP adalah Approval Products
* Selalunya di import di luar negeri dan dijual kepada pengguna
* Warranty bagi AP set adalah daripada syarikat tempatan seperti Final Choice, CSL, Nefion, Telstra, GTMax dan lain-lain lagi.
* 1 tahun warranty untuk telefon dan sebulan untuk aksesori seperti charger, bateri, handsfree.
* Sekiranya telefon anda rosak, anda perlu hantar ke tempat dimana anda membeli telefon tersebut.


Water Set

Telefon yang dicuri dan/atau dibeli daripada luar negeri tanpa membayar cukai seperti mendapatkan pelekat SIRIM. Di cap sebagai haram. Selalunya dibawa oleh pelajar yang belajar diluar negeri.


Mengenalpasti Original dan AP Set

1. Keluarkan bateri telefon
2. Set original mempunyai pelekat rasmi syarikat. (Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland & etc)
3. Set AP pula mempunyai pelekat syarikat seperti Final Choice, CSL dan lain-lain
4. Tekan *#06# untuk memeriksa 15 digit nombor siri (IMEI)
5. Bandingkan dengan IMEI yang ada ditempat letak bateri dan juga pelekat di kotak telefon.
6. Untuk set original, nombor siri adalah sama.

Tips Mengenalpasti Telefon Asli Atau Ciplak

Kita semua semestinya ingin tahu sama ada telefon bimbit yang kita gunakan ini asli atau ciplak. Cara memeriksa kod ini adalah cara lama, tapi masih relevan dipraktikkan bagi sesiapa yang belum maklum akan cara- caranya. Jadi, sila perhatikan kod-kod di bawah dan semoga kita sama- sama menjadi pengguna bijak dengan membeli barangan tulen.

Sila lakukan langkah berikut:

1. Tekan *#06# dan tekan dail - nombor siri atau IMEI akan terpapar di skrin telefon bimbit anda

2. Sila lihat pada nombor siri 15 angka atau IMEI telefon anda, fokus pada nombor digit ke-7 dan ke-8.

3. Contoh 958061016411753

Sila lihat telefon anda sekarang pada no digit 7 dan 8

01 atau 10 - buatan Finland, maksudnya telefon itu baik kualitinya
02 atau 20 - buatan China atau Emiriyah, maksudnya kualiti sangat buruk
08 atau 80 - buatan Jerman, maksudnya berkualiti
00 - maksudnya ia dihasilkan di kilang asal dan kualiti pada tahap terbaik.
13 - maskudnya telefon itu dibuat di Azerbaijan dan berkualiti rendah serta membahayakan kesihatan

Kes yang pernah berlaku:

a) 01 atau 10 itu bukan buatan China, tetapi dari kilang asal syarikat telefon tersebut, jadi kualitinya lebih baik berbanding buatan China.

b) Ada juga kes badan telefon itu mempunyai pelekat SIRIM, dan apabila pelekat itu dicabut, kelihatan 'made by nokia' tapi selepas buat *#06#, nombor yang keluar = 353504029093758.Kenapa pula ia buatan China? Bila berhadapan dengan keadaaan ini, lebih baik anda tidak percaya kepada cop luaran telefon itu. Hakikatnya, tulisan made in nokia itu boleh dibuat di mana- mana kilang dan satu lagi, telefon ciplak biasanya ringan.

c) Tidak kiralah telefon jenama apa pun, kalau diSUB kan ke kilang China, ia akan tetap asli. Tetapi bagi jenama nokia, banyak negara yang menciplaknya padahal negara asalnya Finland. Tambahan pula, telefon buatan China berbeza dengan yang asli iaitu bentuknya sama tetapi fungsinya berlainan. 80% telefon nokia dilengkapi sistem symbian dan yang buatan China semuanya java.

d) Kebanyakan telefon asli tulen (SE, Nokia, HTC dan sebagainya) sekarang memang dibuat di China. Cukup mudah sebenarnya untuk kita bezakan telefon tulen dengan yang ciplakan China berdasarkan 4 aspek berikut:

4M yang baru aq pelajari.. dr ikim.fm

Ada juga diberitahu tentang 4M yang tak boleh di buat dalam hidup, iaitu :-


i) Mengeluh
ii) Merungut
iii) Menyesal
iv) Mengumpat


Prof juga ada menerangkan 5 aspek dalam kehidupan :-


i) Kesihatan - fizikal kena jaga. Jgn mengamalkan frasa "hidup untuk makan" kerana mereka-mereka yg mengamalkan frasa ini, "menempah tiket2 untuk beli nombor untuk masuk hospital mana satu"


ii) Mental - kena fokus fikiran kita.


iii) Kerohanian - Hubungan kita dengan Allah SWT


iv) Komunikasi - Hubungan kita dengan sesama Muslim, sesama manusia.


v) Banyakkan Ibadah Sunat - Solat sunat, bersedekah, selawat etc


vi) Financial - Jgn "CINTA" kepada duit, kedekut.



Tips bagaimana menyelesaikan masalah tanpa masalah


Terdengar memang seperti moto di Kantor Pegadaian, . Tapi memang sudah seharusnya memang, solusi dari sebuah masalah tidak justru memunculkan masalah lain. Sehingga akan menjadi never ending problem.


Biasanya setiap masalah datang, orang sibuk mengumpat, mengeluh, dan menyesali mengapa masalah itu menimpa, atau bahkan mencari ‘kambing hitam’. Padahal, hal tersebut hanya akan menguras energi dan membuang waktu saja, dengan kata lain, hal tersebut akan memunculkan masalah baru. Berikut ini Jiwaku akan menguraikan , menurut Robert H. Schuller dalam bukunya yang berjudul Tough Time Never Last, but Tough People Do:

1. Jangan Panik. Masalah kecil, jika dihadapi dengan kepanikan, bisa berkembang menjadi besar. Tapi jangan juga berlagak cuek dan tidak peduli. Biar bagaimanapun Anda mesti aware pada masalah yang sedang dihadapi. Terima kenyataan bahwa Anda memang sedang tertimpa masalah.

2. Stop Drama Queen. Setiap orang mempunyai masalah. Berhentilah mengeluh ke sana ke mari. Terkadang bercerita banyak orang tidak membantu Anda, malah sebaliknya, mengundang persoalan baru. Mendramatisasi persoalan bukanlah cara yang ampuh untuk memperbaiki keadaan. Anda hanya akan semakin tertekan. Jernihkan pikiran dan tempatkan masalah pada sudut pandang positif.

3. Jangan Kabur. Melupakan masalah sejenak dengan melakukan kegiatan yang menghibur diri, boleh saja. Asal jangan berlarut-larit. Masalah yang terlalu lama mengendap akan semakin sulit diselesaikan. Lagipula lari dari masalah tidak membuat Anda terbebas karena masalah tersebut akan seperti kerikil dalam sepatu, terus mengikuti ke mana un Anda pergi. Jika pikiran telah kembali tenang, cobalah berdiam diri sejenak untuk memikirkan jalan keluarnya.

4. Kendalikan Emosi. Wajar bila tertimpa masalah Anda merasa kalut dan emosional. Tapi jangan berlebihan. Usahakan agar emosi tidak mengacaukan pikiran jernih Anda. Terpenting saat Anda berada di tengah situasi yang emosional, jangan membuat keputusan penting.

5. Pakai Strategi. Cobalah mengatur strategi untuk memcahkan masalah. Meminta saran orang lain sah-sah saja tapi jangan terlalu berharap mereka akan membantu Anda menyelesaikannya. Siapkan rencana untuk keluar dari masalah tersebut. Adapun strategi praktis dalam memecahkan masalah adalah sebagai berikut: 1) Identifikasi Masalah. Kenali masalah Anda. Contoh, Anda akan menghadapi presentasi, padahal materi Anda belum siap. Jadi itulah point masalah Anda; 2) Gagasan Awal. Apa gagasan awal Anda untuk menghadapi persoalan itu? Misal, gagasan awal dari masalah tersebut adalah Anda mulai mengerahkan segala daya upaya untuk mengumpulkan materi; 3) Step-By-Step. Anda mesti menentukan lengkah-demi-langkah yang nyata, misalnya dalam 2 hari ke depan Anda akan mencari data melalui internet, plus mengerahkan tim untuk mencari sumber data lain; 4) Aplikasi. Langkah-langkah aplikasi di sini maksudnya adalah Anda melaksanakan semua gagasan dan langkah-langkah yang telah direncanakan sebelumnya

14 PEDOMAN HIDUP MANUSIA

14 PEDOMAN HIDUP MANUSIA

1. Musuh Utama manusia adalah dirinya sendiri

2. Kegagalan utama manusia adalah kesombongan

3. Kebodohan utama manusia adalah sifatnya yang penipu dan munafik

4. Kesedihan utama manusia adalah sifat iri hati

5. Kesalahan utama manusia adalah mengabaikan dirinya sendiri

6. Dosa utama manusia adalah menipu dirinya sendiri

7. Sifat utama manusia yang menyedihkan adalah perasaan rendah diri

8. Sifat manusia yang terpuji adalah semangat dan keuletannya

9. Kehancuran besar adalah rasa putus asa

10. Harta utama manusia adalah kesehatannya

11. Hutang terbesar manusia adalah hutang budi

12. Hadiah utama manusia adalah berlapang dada dan pemaaf

13. Kekurangan terbesar manusia adalah sifat keluh kesah dan tidak bijaksana

14. Ketentraman dan kedamaian utama manusia adalah berdana dan beram

hari ni aku dapat ilmu yg sgt pnting..

selame ni ak didik adek aku..
semua bertanye kan A sume (pembelajaran)..
ak slalu bertnyekn tentang akalnye. bukn roh nye
aku tidak spatotnye bertanye..
"ape cter2 dek"
sebalik nye aku, bertanya
ape tujuan adek hidup dalam dunia ni?

lihat dari segi amalan nyee..
lihat dari segi kebaikan nye..
bukan dari segi pembelajaran nye..
knpe??
jika roh nye sudah melambang kan positive..
maka kesemua akn menjdi positive..

melibatkan tetang perkara-perkara negative dan positive..
ramai ibu bapa yg silap dalam mendidik anak2.
kerane berfikiran negative da diwujud kn dari kecil lagi..
blew anak itu smkin dewasa.. automatic dy akan mgikut ape yg dye di didik

kini ak sedar akn ksilapn aku..
terima kasih Ikim.FM.. info yg di memberi amat mghtukkan kepale.

Sunday, October 30, 2011

convo uitm k-75



Ianye Berakhir



hahaha hari yg bermakne buatku..
terima kasih atas spe2 yg tlah membntu aku..
dlam menamatkan pngajian ni..
buat ayah dan ibu.. terime kasih

maaf tlalu byk minx duit..
terima kasih sbb bgi kereta.. time stdy
terima kasih bgi duit blnje & beli buku..
terima kasih atas advice dan sglenye..
TERIMA KASIH MAK & ABAH
(harap sgt mak & abah bace ni)

terima kasih buat sahabat dunia dan mati ku..
hehe tnpe mu. ak x kat sini.. miss u actually

terima kasih sebb bgi sy duit blnje.. hehe.
syg awak sowng je..
terima kasih bgi sy semangt. utk berdiri teguh menerima cbaran
terima kasih sbb thn ngn perangai buruk sy
terima kasih sbb bley berkawan dgn sy smpai skrng
saye xkan lupekn awak

buat lecturer.. tq so much
without u'll kitwong ni nothing..
sebb u'll owng yg penting dlm membentuk kami k tahap ni..
terima kasih once again lecturers ku..

buat rakan2 sepejuanganku..
azura, eja, amani, najwa, yana, nadhirah,
mira, arina, ira, husna, aishah, liza, lisa, ayu, hana, ekin,
azimah, jam, fatin, ieka, nadia x2, wyna, dayah, zaty, diana, izzah
dan 2 lelaki jantan perkasa, zarul & azuan
mgkin kte x berjumpe lagi.. :(

TERIMA KASIH buat kalian..



dalam dewan.. ak tergolong dalam owng yg lambat..
sbb ak kne dende, rambot pnye pasal -,-"
susah tol x ley tgk owng hensem skit.. hahah
cantik dewan downg.. care downg manege pn best..


Friday, October 28, 2011

Nurul Aziah



ni lah aziah..


owng yg kecik molek..
garang? ntah lom tgk ag dy jdi singe
ape2 masalah dy..akn jdi mslah aku..
settle kn bsame.. yeahHH!!!

dy ni member skola ak dripd darjah lagi
tp rapat mase form 4 hingge la skrng
dy ni bley masuk kpale ngn aku..
slow jdi mgse utk aku..

sowng yg happy go lucky
baek, caring, yg bley jdi ajak lepak smpai k esok pagi
hahaha tringat ak mase kuar ngn dy berdua smpai kol 3 pgi..
glew!!!! x ley lupe time tu..

owng yg sesuai menjdi leader utk member2
coz dy x kedekot utk msg member2 len
walaupn dyx duit x keje lagi..
topup mesti ad.. ajaib bukn?
jgn jdi da kje tp topup madah xde je..
tu payah tu..

antra owng yg mendgr msalah ak jugak..
senng diajak kuar utk menemankan ku..
walaupn x mandi.. tetap bley kuar.. bukn semua pmpuan
bley wat cm tu ok..
kan aziah kn?? otak2 kempas!!!!

ni slah sowng best friend ak..
dy antara owng yg buat ak tersenyum
tq aziah coz jdi friend aku

as a Inspector for bureau veritas




huhu!! skrng da pn berkeje sbgai inspector
bureau veritas, sebuah international compny..
keje ni sgt best.. x bosan.. x duduk 1 tmpt.. sntiase tukar2 tmpt

merate kilang ak pergi..
terima kasih buat abg haji zul
yg telah memberi ak perluang utk masuk
kerja ni.. tq abg zul..
ak tau susah nk dpt kerje ni..
ak akn cube buat yg terbaek..
utk buat abg zul bangga dgn diri aku..
thx alot abg zul..

terima kasih juga buat izzat sbgai senior ku..
yg telah byk mgjar aku.. dlm perbgai care mengatasi
dri pada di tipu.. atau diperbodoh kan..
tq bro.. ak knang jasa ko smpai blew..



Abdul Rahman



my muscle MAN.. ni kaki pukul ak ni..

just pggil dy man.
knal dy pade akhir sem 1..
kenal dri pada mazhan..
seowng yg baek hati, jujur, bersederhana..


mementing kn kebersihan.
dy ni part mndi dy mmg lambat..
law bley byk kali sabun tu lagi bgus
law mcm ak.. da mcam kerbau mandi.. ahahhaha
dy lahir 1 bulan dgn aku. bulan 14 jun 1990

man seowng yg caring..
slalu care about permakanan aku..
law ak lapar dy la owng yg akan masakkan utk aku..
sebb tu blew dy lapar.. ak x kisah kuar duit utk dy

walaupn dy bukan dri keluarga yg berada tp dy
bukan owng yg kedekot utk kuar duit utk kwn2..
juge sowng yg mengenang jasa.

dri dy la ak blajar care hidup susah..
walaupn ak sentiase ade duit.. bile ak bercmpo dy.
duit ak sume ak tolak tepi.. dan belajar berjimat..
ikan kering dgn kicap pn. bley jdi makan febrat..

seowng yg protective, sentiase protect member2 dy..
blew masuk tmpt gelap.. ye dy la yg pling depan.. atau belakang.
bkn owng yg akn memkan kwn sndiri..
suka akan badminton atau sukan.

teman jogging aku, slalu berjoging ngn dy semase diploma
owg yg paling byk memory dlm diploma aku.. ni la owng nye..
dy juga senng utk berkawan.
baru je ak bwak masuk dlm member aku.. dy da bley ngam
Alhamdulillah..
Now member2 ak sume rindu kn dy blew dy da blek perak.

dy sgt berani.. -,-
smpai snggup pergi carik pontianak mlm2 bute..
siap maki lagi.. sbar je la ak tgk..

wahhh byk pulak kebaekkan budak ni..
dy cikgu memasak aku..
slalu masakkan aku utk family.
blew dy stay kt umah aku.. parents ak sukakan perangai man ni

x byk cekadak bab makan..
ap yg ade.. dy mkan..
x macam ak.. pemakanan yg memilih..
lagu yg dy minat sme dgn lagu yg ak minat..

susah senng kt kolej.. dy la owng nyeee..
tq Man coz jdi member aku..
aku akan tolong ko.. law macam mne susah pn aku. =)

i love u bro..
ingt trademark kite
the official : hidup kita.. sing it!!


Izzah Amirah


ni Penasihat kecil ku.. izzah..


seowng yg sgt suke KENE kn owng..
sabar je la aku.. mangse cubitku
caring, manje, CARELESS!!!
part yg paling best.. dy suke berzikir depan laptop.
tepat pukul 11 mlm.. dy da start zikir..
kan izzah kn?? ala jujur je la..

kenal ngn dy mase sem 2, tp x rapat..
kenal sbb laptop dy rosak.. =P
dy bestfren kepada bestfren ak..
tp kni dy da pn jdi bestfren aku
cm ne rapat? tah la.. kne tny tuan pny body.. HAHAHA

dy ni jgak seowng yg garang!!!
ag2 part jahitan.. ade la kn ari tu dy marah2 -,-"
Garang !!! SGT tegas ..
seowng yg berterus terang.. sukekan kejujuran

degree in Uitm Segmat..
pinky lover..

blew ak kaji tentang dy..
yep dy seowng yg RAJIN, one day dy mesti jdi BUSINESS women,
dan owng yg KEMAS atau CEREWET..

dy ni gak golongan penyelesaian masalah
bersifat profesional, penilai yg baek..

message buat izzah stdy btol2 weh.. ak nk tgk ko berjaye 1 day =)
buat yg terbaek.. ak tau ko bley =)
ingat ape yg mak ko nk.. =)

oh lagi 1, jgn lupe makan sayor.. ni kalo awek ak ni..
da lme ak sumbat kn sayur dalam mulut tu.. nasib la..
sayur bgus utk kesihatan ye izzah.. plss makan sayor..

if ape2 jdi kt ko, just kol je aku.. insyaAllah sepntas kilat ak dtg..
friend forever ye MAKCIK izzah..


Nor Nazurah



Nor Nazurah.. My NEW Sister



just call her chin sun.
suke tol dy ngn name tu..
dy sowng yg kemas atau Cerewet
lagi2 bab pakaiannyee
dy sukekan glamour more in trendy
berpewatakkan lembut.

black & pink lover..
owg yg biasenye hadir dengan idea baru
blew dy nk sesuatu, dy akan buat dgn care dy sndiri..
dy juga seowng yg jujur
sayang kt budak kcik ni..

blew da jmpe budak ni.. post ni akan diupdate =)

Thursday, October 27, 2011

amik jubah di Dewan Agong Tuanku Canselor, DATC, UiTM Shah Alam.on 26 oct 2011


time ni lepas amik jubah convocation..



huh, x ramai member yg ak dpt jmpe..
miss downg sgt2..
hmmphh.. tringt mase bersame di diploma takla dlu
mmg zaman tu ak rindu sgt..
thx kowng bgi byk experienced utk ak..
time ni ak skip rehearsal then straight blek johor.. xD
da rindu sgt JB..


sblum blek JB kitowng singgah KFC kt sentosa
then hantar eda blek jumpe family dy.
dari kiri Ros, Dayah, Eda, Aq.
dan yg amik gambar ni.. izzah senget.. hehe
asalnye plan nk pergi putrajaya sblum blek..
tp x dan.. mgkin next time


Tuesday, October 25, 2011

rehearsal 26, Convo.. 29 =)

lme sgt ak da x update blog ni.. hehe rindu =D
ermmm.. esok nk rehearsal.. kne prepare mcam2 =)
sdikit sbyk ak kne ready kn diri aku..
syukur Alhamdulillah.. ak da berjaye tempoh diploma aku di UiTM branch
walaupon ak x spandai yg len..
tetpi ak tetap bersyukur kehadra illahi yg ak pn bley bjye.

kete sume da kemas.. baju sume da siap..
perjalanan ku bermule pada 3.30 tghari(25hb)
jap lagi ni.. sempat update blog.. =D

harap berjalanan berjalan dengn lancar..
akn bertolak dgn member baekku.. izzah amirah..
& her friends

berjalanan ku dri PASIR GUDANG - SEGAMAT - SELANGOR..
insyaAllah.. aku akan smpai dgn selmat..
slow2 kayoh.. =D

Thursday, October 20, 2011

KHASIAT HABBATUS SAUDA atau Nigella Sativa


Habbatus Sauda adalah sejenis tumbuhan dallm bentuk rumput kecil, mempunyai batang yang tingginya lebih kurang setengah hasta, mengeluarkan bunga yang berwarna biru yang terdapat di dalamnya biji Habbatussauda. Tumbuhan ini terdapat di negara Arab dan dikenali dengan pelbagai nama seperti Habbatussauda(Mesir , Syam), dalam Bahasa Inggeris dipanggil Nigella Sativa atau Black Cumin. Produk mempunyai khasiat yang amat tinggi.

Mengandungi lebih drp 67 kandungan bahan aktif di dalamnya. Bahan-bahan ini dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit yang sering dihadapi oleh manusia. Hsauda ini ialah satu supplement/ubat yg membetulkan perjalanan sistem tubuh seseorang individu itu. Ianya akan membersihkan darah dan menjadikan individu itu lebih bertenaga dan sihat .

Tujuh ciri-ciri nilai pemakanan utama habbatus sauda:

1. Kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.
2. Sistem imunisasi- Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.Publish Post
3. Anti-histamine- Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4. Anti-tumor- Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
5. Anti-bakteria- Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation)- Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu- Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

KAJIAN PERUBATAN

Sejak tahun 1959, lebih dari 200 kajian dihasilkan oleh universiti di peringkat antarabangsa dan artikel yang dikeluarkan oleh berbagai journal perubatan telah menunjukkan penemuan yang baik bagi menyokong khasiat tradisional Habbatus Sauda yang telah direkodkan semenjak 2tahun lalu. Berikut ialah sebahagian dari kajian dan artikel perubatan tentang Habbatus Sauda:-

Ibnu Sina- Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan semangat. (Buku Ibnu Sina "Canon of Medicines")

Ibnu Qayyim- Habbtus Sauda berupaya memulihkan penyakit seperti batuk, "bronchitis", masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan wanita, menambah pengaliran air liur dan sebagainya. (Buku Ibnu Qayyim "Medicine of the Prophet")

Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system). Antara bahan-bahan kandungan Habbatus sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Professor G. Rietmuller- Bahan ekstrak Habbatus Sauda menunjukkan kesan amat positif terhadap sistem immunisasi badan dan boleh digunakan sebagai "bio-regulator'. (Professor G. Rietmuller, Director of Institute of Immunology, University of Munich, Germany)

Dr. Ahmad El-Qadi (Islamabad, Pakistan) dan Dr. Usama Qandil (Florida, USA) mendapati pengambilan 1 gram Habbatus Sauda sebanyak dua kali sehari mempunyai kesan peningkatan yang mengagumkan terhadap fungsi immuniti badan. Penemuan ini dianggap penting untuk memungkinkan penggunaan Habbatus Sauda sebagai bahan peningkatan immuniti semula jadi badan untuk rawatan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit yang lain berkaitan kekurangan immuniti badan.

Kajian oleh Dr. Haq terhadap sukarelawan pesakit AIDS di Department of Biological and Medical Research Centre, Rilyadh menunjukkan bahawa Habbatus Sauda berupaya meningkatkan kadar diantara 'helper T-cells' dan 'suppresser T-cells' sebanyak 55%. Aktiviti 'natural killer cells' juga menunjukkan peningkatan purata sebanyak 30%.

Dr. Peter Schleicher, seorang pakar immunisasi (immunologist) di Munich mendapati Habbatus Sauda berjaya menyembuhkan seramai 420 daripada 600 orang sukarelawan pesakit allergik. Kebanyakan pesakit-pesakit ini mengidap allergik terhadap 'pollen' dan habuk, jerawat dan saraf kulit, pesakit lelah dan pesakit-pesakit yang pada amnya mempunyai daya tahan yang lemah terhadap jangkitan. (Nota: Dr. Peter Schleicher telah dipilih sebagai ahli paling muda di World Academy of Scientist)

Penyelidik Amerika menulis laporan pertama di dunia mengenai kesan 'anti-tumor' yang ditunjukkan oleh Habbatus Sauda. ("Study of the Effects of Nigella Sativa on Humans")

Professor Michael Meurer- Habbatus Sauda berupaya menghentikan 'inflammations' dan masalah saraf kulit (neurodermitis) (Professor Michael Meurer, Dermatology Clinic of Munich, Germany)

Saintis-saintis di Cancer and Immuno-Biological Laboratory of Germany mengesahkan Habbatus Sauda berupaya meransang 'bone marrow' dan sel-sel immuniti, meningkatkan penghasilan 'interferon' dan mempertahankan sel-sel biasa terhadap kesan kemusnahan sel oleh virus. Habbatus Sauda juga berupaya memusnahkan sel-sel tumor dan meningkatkan bilangan antibodi yang menghasilkan "B cells".


Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)



Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:

* Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
* Antiarthritis, mengubati reumatik.
* Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
* Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
* Antiseptik, mengubati bau mulut.
* Antivirus, mengubati demam dan flu.
* Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
* Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
* Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
* Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
* Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
* Nematocidal, mengubati cacing pita.
* Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

Khasiat Habbatus Sauda

Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus Sauda:

1. Nilai pemakanan

Habbatus Sauda kaya dengan:

~ monosaccharide glukosa, xylosa dsb.

~ polysaccharide

~ fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan

~ amino acid yang membentuk protein

~ karotene iaitu sumber vitamin A

~ kalsium, zat besi, dsb.

2. Sistem imunisasi

Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine

Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor

Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Anti-bakteria

Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation)

Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Menggalakkan pengeluaran susu

Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.


Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan selama ribuan tahun sebagai ubat untuk segala macam penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi, tetapi terutama terhadap bronkhitis, asma, dan neurodermatitis serta pencernaan yang buruk, bahkan impotensi.


Saturday, October 15, 2011

DIGITAL AL-QURAN RM 300 (bley nego)


Pen Al-Quran Digital M2


HARGA : RM 300.00 SAHAJA.
Pembacaan Al Quran Melalui Pen…
Sesuai untuk :
1) Semua umat Islam
2) Semua peringkat umur
3) Mudah digunakan dan dikendalikan


Cara Penggunaan :

- Hanya dengan menyentuh ayat, pen akan membacakan
ayat2 Al-Quran yang dibacakan oleh qari yang terkenal

Spesifikasi :

1) Utmanic fond
2) Boleh memilih qari
3) Build in speaker & earphone
4) Pembacaan hanya dengan menyentuh ayat2
5) Pembacaan hanya dengan menyentuh Surah2
6) Repeat feature
7) Forward & Rewind feature
8) Tahan selama 6 jam penggunaan
9) Built-in memory 2 GB
10) Boleh di cas

Box Content:
1) Kitab Al Quran
2) Pen Reader
3) Earphone
4) Manual

Email : rexsixth@gmail.com

Sunday, September 25, 2011

hidup sihat lelaki GAH! HAHAHAHA

Tahu tak ada beberapa jenis makanan sihat yang disarankan khas untuk kaum lelaki? Biasanya kita mendengar tentang makanan tertentu yang sesuai untuk wanita seperti keperluan nutrien untuk proses kehamilan wanita atau melindungi diri dari serangan kanser payu dara. Sebenarnya kaum lelaki juga begitu, mereka memerlukan makanan yang mempunyai nutrien tertentu untuk membantu mencegahkanser prostat dan sebagainya.

Pakar pemakanan American Dietetic Association, Christine Gerbstadt menjelaskan bahawa makanan yang bagus untuk sistem kardiovaskular juga berguna untuk alat reproduksi lelaki. Berikut ada 7 jenis makanan bernutrisi tinggi yang sangat baik untuk kaum lelaki.

1. Pisang




Pisang mengandungi potassium, magnesium dan vitamin B6 yang tinggi. Potassium mampu membantu tubuh mengawal sistem saraf, degupan jantung dan tekanan darah. Gabungan potassium dan magnesium berupaya untuk mengurangkan risiko serangan strok. Vitamin B6 pula mampu meningkatkan sistem imun tubuh, membentuk sel darah merah, memastikan sistem saraf berfungsi dengan baik dan meningkatkan metabolisma protein dalam tubuh.

Cuba ini: Pengat Pisang

2. Beri dan ceri



Semua jenis beri seperti blackbery, bluberri, strawberi, rasberi, cranberi dan ceri kaya dengan flavonoid dan antosianin yang berguna untuk tubuh. Amalan memakan beri dan ceri akan menguatkan fungsi otak yang semakin berkurangan akibat pertambahan usia.


3. Tiram


Tiram mengandungi zink yang berkuasa untuk memperbaiki sel tubuh. Ianya mempu mempertahankan sel tubuh dari sebarang kerosakan yang menyebabkan kanser prostat. Ia juga mampu untuk memelihara sistem reproduksi lelaki termasuk penghasilan sperma.


4. Brokoli


Brokoli kaya dengan vitamin C, beta kerotina, potassium dan sulphoraphane. Sulphoraphane mengandungi zat antikanser. Menambahkan brokoli dalam menu harian dapat membantu mencegah kanser kolon dan kanser prostat. Kajian yang dijalankan di Universiti Harvard mendapati, amalan memakan kubis dan brokoli mampu menghalang serangan kanser pundi kencing di kalangan lelaki.

Cuba ini: Brokoli bersama sos tiram


5. Kacang Brazil


Kacang besar dari Brazil memiliki magnesium dan antioksidan yang berkuasa untuk mencegah penyakit jantung dan kanser selain memelihara kesihatan prostat. Manakalai selenium yang terdapat dalam kacang tersebut dapat membantu mengurangkan kadar LDL, sejenis kolesterol tidak baik di dalam tubuh.


6. Sayuran berwarna oren



Vitamin C dan beta kerotina yang terkandung dalam sayuran bewarna oren seperti labu dan lobak merah adalah antioksidan yang baik dalam melindungi kulit daripada sinaran matahari yang merosakkan. Sebagai agen penghasilan kulit sihat, vitamin C menghasilkan kalogen, manakala beta kerotina pula mengandungi vitamin A yang membantu memperbaiki sel kulit.

Cuba ini: Lepat labu atau boleh juga mencuba: Kerabu epal hijau lobak merah


7. Ikan



Ikan seperti ikan salmon, tuna (tongkol) dan mackerel kaya dengan omega 3 dan vitamin D yang berkhasiat untuk mencegah kanser, diabetes jenis 2, sakit tulang dan tekanan darah tinggi. Omega 3 juga berkuasa untuk menurunkan paras lemak dalam darah, mengurangkan sakit kepala dan mengubati arthritis.

Cuba ini: Salmon panggang

Makanan yang baik untuk lelaki adalah makanan yang mengandungi makanan panas dan seimbang dengan makanan sejuk. Dalam erti kata ilmu perubatan cina mesti ada Ying dan Yang. Kalau makan makanan yang panas sahaja pun tidak elok. Begitu juga kalau asyik makan makanan yang sejuk sahaja pun tidak elok. Jadi, seimbangkan pemakanan agar kehidupan lebih sihat dan sempurna!


Wednesday, September 14, 2011

Logo Olimpik London 2012 Berbentuk Freemason dan Maskot Olimpik London 2012 Berciri Dajjal Mata Satu

Pendedahan sebenar cara buat duit di internet tanpa modal oleh ar-rifke!!! Jangan lepaskan peluang ini.

Logo & Maskot Olimpik London 2012 Berbentuk Freemason Berciri Dajjal

Mari kita sama-sama memboikot dan menentang penggunaan Logo Serta Maskot Olimpik London 2012 yang secara jelas dan terangnya berbentuk ZION yang merupakan istilah alkitabiah bagi Jerusalem.

Lihat lebih details lagi-->

Sila zoom dan lihat Perkataan ZION pada Logo Olimpik London 2012 dibawah…

logo olimpik london 2012 freemason Logo Olimpik London 2012 Berbentuk Freemason dan Maskot Olimpik London 2012 Berciri Dajjal Mata SatuBenar bukan? Perkataan ZION secara jelas dapat dilihat pada logo olimpik London 2012diatas. LIhatlah betapa licik dan jahatnya konspirasi yang cuba diselitkan oleh “rejim syaitan” ini. Mereka cuba sehabis mungkin untuk memastikan hidup kita sentiasa berhadapan dengan agenda rahsia mereka. Apa agenda rahsia mereka? Ya, sudah tentu menjadi “pemuja Dajjal” iaitu Freemason.

Bercakap mengenai Freemason, adakah anda tahu apa itu freemason? Freemason ini satu perkara yang sepatutnya diketahui oleh kita umat islam dan percayalah bahawa di dunia digital ini juga penuh dengan agenda Dajjal. Lihat lah sendiri bila mana ada iklan Syarikat Ads Yang Secara Berani Menggunakan Simbol Ahli Penyembah Syaitan!

Kembali kepada situasi Olimpik London 2012 ini juga, adakah anda perasan bahawa Maskot Olimpik London 2012 adalah satu konspirasi Dajjal Bermata Satu! Ya, lihat gambar dibawah.

maskot olimpik london 2012 freemason Logo Olimpik London 2012 Berbentuk Freemason dan Maskot Olimpik London 2012 Berciri Dajjal Mata SatuBenar bukan? Maskot bermata satu bagi maskot olimpik London 2012 ini sendiri secara jelas menggambarkan kebenaran bagi segala konspirasinya. Jadi, ada lagi yang ingin mengatakkannya kebetulan?

Selain isu besar Logo Olimpik London 2012 yang bercirikan freemason ini, adakah anda tahu bahawa ditangan anda sekarang ini juga ada rahsia besar mengenai zionis? Ya, Lambang dan Bendera Zionis sebenarnya secara default sudah ada diletakkan didalam laptop anda! Sila lihat, Gambar dan Bendera Rejim Zionis.

Adakah patut Malaysia mengecam semua ini dan bersama-sama negara Islam yang lain untuk membantah penggunaan Logo dan Maskot Olimpik London 2012 ini. Secara jujurnya aried sangat bersetuju kerana ini bukan lagi isu remeh kerana ianya sangat sensitif! Sama-sama kita kongsikan pembongkaran rahsia Logo dan Maskot Olimpik London 2012 ini kepada sahabat-sahabat kita yang lain!

my facebook